Een moeder zonder kind

Ik denk vandaag aan alle vrouwen die ongewenst kinderloos zijn of een kind verloren hebben. Voor hen is Moederdag vaak een dag dat ze zich het liefst zouden terugtrekken uit de maatschappij. Bij vrouwen die een kind hebben verloren wordt vaak nog erkend dat ze moeder zijn, ook wanneer ze geen andere kinderen hebben. Ooit een moeder geweest? Dan ben je voor altijd een moeder. En terecht natuurlijk. Voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn is dit echter een ander verhaal. Nooit zelf een kind gehad? Dan ben je ook geen moeder.

Technisch gezien klopt dat natuurlijk wel. De wens om miljonair te worden maakt je nog geen miljonair. Maar ja, het totaal aantal miljonairs is dusdanig klein dat je troost kunt putten uit het feit dat je bij lange na niet de enige bent die het met wat minder geld dan een miljoen of wat moet doen. Heel anders is dat bij de wens om moeder te worden. Want hoewel er een groot aantal mensen is dat ongewenst kinderloos is, er is nog altijd een veel groter aantal mensen dat wel kinderen heeft. En net zoals miljonair zijn níet de standaard is, is het hebben van kinderen wél de standaard. En dat maakt moederdag confronterend. Het gevoel er niet bij te horen, buiten de boot te vallen. Terwijl iedereen het moederschap viert is het ongewenst niet-moeder zijn iets dat meestal in stilte herdacht wordt op die dag.

Alleen daarom al vind ik dat alle vrouwen die een kind wensen ook in het zonnetje gezet mogen worden op Moederdag. Want wat mij betreft wordt er een moeder geboren wanneer de wens om kinderen te krijgen ontstaat, omdat er op dat moment een reeks aan nieuwe emoties ontluikt die onder het kopje ‘moedergevoelens’ vallen.

Dus lieve moeders die een kind moeten missen, vandaag is jullie dag. Ik maak een virtueel ontbijtje en geef een virtueel bloemetje, maar ik wens jullie real life sterkte.

Everything you can imagine is real. (Picasso – Met dank aan @Omdenken)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s