Onder het vloerkleed vandaan

Kunstmatige zuigelingenvoeding is een volwaardig alternatief voor moedermelk. Dat is althans de algemeen geldende gedachte bij het grote publiek in Nederland. We weten allemaal wel dat borstvoeding beter is, maar die verschillen zijn toch maar minimaal? Als miljoenen kinderen opgroeien zonder noemenswaardige gezondheidsproblemen dan kun je toch met een gerust hart je kind flesvoeding geven? Wie van de huidige ouders is er niet groot op geworden? En wij leven toch ook nog steeds?

Een van de redenen dat het grote publiek denkt dat kunstmatige zuigelingenvoeding een volwaardig alternatief is is omdat de producenten van deze voeding dat expliciet of impliciet beweren. Een aantal claims van de drie grootste babymelkproducenten in Nederland zijn de volgende:

  • “Geïnspireerd door moedermelk.”
  • “Ondersteunt op natuurlijke wijze een gezond immuunsysteem.”
  • “Bevat precies de hoeveelheid voedingstoffen die je baby nodig heeft.”.
  • “Tot 6 maanden krijgt je kindje [met borst- of flesvoeding] voldoende voedingsstoffen binnen.”
  • “De samenstelling [van onze babymelk] is geïnspireerd door de bijzondere werking van borstvoeding.”
  • “Bevat prebiotische vezels, goede vetzuren en nucleotiden. Deze voedingstoffen komen van nature ook voor in borstvoeding. Zo is [ons product] de natuurlijke keuze na borstvoeding.”

Door te impliceren dat hun producten wat voedingswaarde betreft sterk lijken op of zelfs gelijk zijn aan moedermelk is de collectieve gedachte ontstaan dat kunstmatige zuigelingenvoeding niet of nauwelijks onder doet voor moedermelk. Wanneer ouders die hun kind voeden met kunstmatige zuigelingenvoeding te horen krijgen dat moedermelk significant beter is voor wat betreft voedingswaarde en gezondheid is hun reactie dan ook regelmatig dat hun kind toch echt nooit of zelden ziek is. Nooit is er een fabrikant geweest die expliciet heeft gewezen op de gezondheidsrisico’s die het krijgen van hun producten met zich meebrengen.

Interessant in dit licht is het nieuws dat vorige week gepubliceerd werd over een onderzoek in Amerika. Onderzoekers hebben ontdekt dat aan kunstmatige zuigelingenvoeding toegevoegde prebiotische en probiotische ingrediënten het afweersysteem verbeteren. Op zich geen opvallend nieuws. Wat wél opvallend te noemen is aan dit nieuws is dat de onderzoekers letterlijk zeggen dat kinderen die kunstmatige zuigelingenvoeding krijgen makkelijker ziek worden:

“The beneficial bacteria that live in a baby’s intestine are all-important to an infant’s health, growth, and ability to fight off infections,” says Kelly Tappenden, professor of nutrition and gastrointestinal physiology at the University of Illinois. “Breast-fed babies acquire this protection naturally. Formula-fed infants get sick more easily because the bacteria in their gut are always changing.”

Nog saillanter is het gegeven dat dit onderzoek bekostigd is door Nestlé Infant Nutrition; een zeer grote speler op de markt van kunstmatige zuigelingenvoeding. En zo mogelijk nóg intrigerender is het feit dat Nestlé met naam en toenaam in elk nieuwsartikel over dit onderzoek genoemd wordt (zie bijvoorbeeld hierhier en hier). Terwijl het onderzoek toch al de beweringen die zij en hun concurrenten al tientallen jaren lang impliciet en expliciet gedaan hebben ontkracht. Dat baby’s die kunstmatige zuigelingenvoeding krijgen niet ongezonder zijn dan baby’s die borstvoeding krijgen. En terwijl ze nooit moeite hebben gedaan om de gedachte bij het grote publiek dat kunstmatige zuigelingenvoeding net zo goed zou zijn als borstvoeding te ontzenuwen. Maar dan nu ineens een onderzoek waarin het tegendeel bewezen wordt. Nog wel op hun kosten ook. Vreemd?

Alles behalve vreemd. De nadruk van het onderzoek ligt namelijk niet op het feit dat bewezen is dat kinderen die kunstmatige zuigelingenvoeding krijgen sneller ziek worden. Dat wordt in het onderzoek als algemeen bekend uitgangspunt genomen (en dat terwijl het dus juist niet algemeen bekend is!). De nadruk van het onderzoek ligt op het feit dat bewezen is dat toegevoegde prebiotische en probitotische ingrediënten gezondheidsvoordelen hebben voor kinderen die deze voeding krijgen. Een zwak punt van hun product wordt zo op zeer uitgekookte wijze omgebouwd tot een neutraal punt en hun oplossing in de vorm van toevoegingen is zo een nieuw sterk punt. Een sterk punt waarmee ze de verkopen van hun product nog verder kunnen uitbreiden dan ze al deden.

Dus niet vergeten: Altijd je zwakke punten onder het vloerkleed vegen en pas eronder vandaan halen als je ze kunt gebruiken ter meerdere eer een glorie van jezelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s