Sesamstraat. De wortel van het pestkwaad.

Sesamstraat staat al tientallen jaren synoniem voor verantwoorde kindertelevisie. Sinds ik zelf een dochter heb wordt er hier af en toe naar dit programma gekeken. En hoewel ik veel leerzaams voorbij zie komen zet ik ook regelmatig mijn vraagtekens bij de boodschap die aan kinderen wordt meegegeven. En van die boodschappen betreft het onderwerp ‘pesten’. Een hot item bij vele kinderen, ouders en leraren. Een ideaal onderwerp voor Sesamstraat dus om aan de kaak te stellen zul je denken. Het omgekeerde is echter waar.

In Sesamstraat hebben de meeste personages doorgaans een positief karakter. Er zijn er echter twee die niet in die categorie vallen. Ten eerste is dat meneer Aart. Deze Sesamstraatfossiel loopt al flink wat jaren mee en staat bekend als de ietwat knorrige mopperkont. Hij leest graag ongestoord zijn krantje en houdt niet van flauwekul. Toch is zijn karakter niet eenzijdig te noemen. Naast bovengenoemde karaktertrekken blijkt hij regelmatig over een gouden hart te beschikken en heeft hij zelfs af en toe frivool te noemen uitspattingen. Hij is ondanks zijn knorrigheid dan ook tóch een geliefde medebewoner onder de andere Sesamstraatbewoners.

Het tweede personage met een niet positief te noemen karakter is Buurman. Buurman is een relatief nieuwe bewoner van Sesamstraat en het feit dat hij niet bij zijn eigen naam genoemd wordt, maar altijd als ‘Buurman’ te boek staat zegt al genoeg. Buurman is áltijd serieus, chagrijnig en negatief en wordt daarom door zowel de kinderen van Sesamstraat (Pino, Tommie, Ieniemienie, etc.) als door de volwassenen (Lot, Arjen, Frank, etc.) niet geaccepteerd binnen hun kliekje. Buurman is de verpersonificatie van de buurman die iedereen wel kent uit zijn jeugd: Het ideale mikpunt voor belletje trekken en ander kattekwaad. Buurman wordt dan ook regelmatig in de maling genomen, is het onderwerp van spot of anderszins  het slachtoffer van verbale pesterijen. Hij is altijd het lulletje, de pispaal, de underdog.

Ik zal een aantal voorbeelden geven van typische scenes waarin Buurman een rol speelt. In het eerste voorbeeld heeft Sesamstraatbewoonster Lot een winkel. Als Buurman iets wil kopen of een klacht heeft wordt hij steevast in de maling genomen door Lot en medebewoners als Tommie en Ieniemienie die toevallig ook in de winkel zijn. De scene sluit af met een boos weglopende Buurman en de daarom hard lachende Lot, Tommie en Ieniemienie.

Tweede voorbeeld.  Pino en Frank maken Buurman wijs dat Pino eieren gelegd heeft en dat er straks allemaal kleine Pino’s rond zullen lopen in Sesamstraat. Iedereen weet dat de immer chagrijnige Buurman een hekel heeft aan Pino (niet meer of minder dan aan de overige Sesamstraatbewoners overigs) en deze reageert zoals verwacht verschrikkelijk verontwaardigd. Hij tiert dat er straks dan wel vijf van die ‘Blauwe bergen’ rondlopen en dat dat verschrikkelijk is. Pino en Frank besluiten Buurman verder op te naaien door te zeggen dat die kleine Pino’s vast ook weer eieren gaan leggen en er uiteindelijk wel miljoenen Pino’s rond zullen lopen. Buurman ontploft bijna als hij dat hoort. Dan besluiten Frank en Pino te vertellen dat het maar een grapje was en dat het gewone kippe-eieren zijn. Net als in het vorige voorbeeld loopt Buurman boos weg en lachen Pino en Frank zich een breuk.

In beide voorbeelden wordt overduidelijk de boodschap gegeven dat het niet erg is dat je mensen mag buitensluiten en uitlachen. Sterker nog, het feit dat er een scene speciaal aan wordt gewijd doet vermoeden dat de boodschap is dat dit juist het goede gedrag is. Dat je mensen die anders zijn dan jijzelf niet met respect hoort te behandelen en dat je niet eens het fatsoen hoeft te hebben om hen te behandelen zoals jezelf ook graag behandeld wilt worden. Is dat de moraal die we onze kinderen willen leren? Hoezo verantwoorde kindertelevisie?

Toevoeging: Ik kreeg net een reactie dat ‘Buurman’ een volledigere naam heeft, namelijk ‘Buurman Baasje’. Hoe dan ook niet echt een naam waar een warm gevoel bij hoort.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s