Denk niet zwart, denk niet wit, denk niet zwart-wit

Een van de argumenten die ik steeds weer terug zie komen in de moedermelk versus poedermelk discussie heeft te maken met de gezondheidsvoordelen van moedermelk voor het kind (of -nadelen van poedermelk; het is maar hoe je het wilt bekijken). Het is interessant genoeg een argument dat door beide partijen wordt gebruikt, maar vanuit een verschillend perspectief. De poedermelkvoeders beweren zoiets als “Mijn kind heeft altijd poedermelk gehad en is desondanks nog nooit ziek geweest.”. De moedermelkvoeders beweren zoiets als “Mijn kind heeft altijd moedermelk gehad en is daarom nog nooit ziek geweest.”.

Beide redeneringen zijn zo kort door de bocht dat niemand bij zichzelf lijkt op te merken dat hij totale onzin verkoopt. De genoemde gezondheidsvoordelen (of -nadelen) zijn namelijk niet zo één, twee, drie terug te zien in een individu, want het is natuurlijk onmogelijk om een individu dat gevoed is met moedermelk te vergelijken met hetzelfde individu dat gevoed is met poedermelk. Ook heeft het weinig zin om twee individuen met elkaar te vergelijken, omdat ze beide een ander startpunt hebben. De onderzoeken die gedaan worden over dit onderwerp worden dan ook altijd op groepen die onderling met elkaar worden vergeleken uitgevoerd. En de uitspraken die op basis van die onderzoeken worden gedaan moeten dan ook in dat licht worden gezien. En daar gaat het mis. Uitspraken gedaan over groepen worden één op één overgenomen bij de bespreking van individuele gevallen.

Laten we er voor het gemak van uitgaan dat uit onderzoek is gebleken dat kinderen die gevoed zijn met moedermelk inderdaad gezonder zijn dan kinderen die gevoed zijn met poedermelk en dat dit waar is. Dat betekent dan niet dat al die kinderen gezonder zijn dan de anderen. Het betekent hooguit dat de groep als geheel gezonder is dan die andere groep. Er zullen best met moedermelk gevoede kinderen zijn die gezonder zijn dan met poedermelk gevoede kinderen, maar er zullen er ook zijn die ongezonder zijn. Laat ik dit toelichten met een voorbeeld over potten verf.

Stel je hebt twee schappen met ieder 100 potten verf erin. Deze zijn wat kleur betreft als volgt verdeeld.

Schap 1:

  • 20 potten witte verf
  • 30 potten lichtgrijze verf
  • 30 potten donkergrijze verf
  • 20 potten zwarte verf
Schap 2:
  • 15 potten witte verf
  • 25 potten lichtgrijze verf
  • 35 potten donkergrijze verf
  • 25 potten zwarte verf

Zoals je ziet staan er in beide schappen potten verf van elke kleur.  Het verschil is echter dat in het eerste schap meer potten verf met een lichte kleur staan en minder met een donkere kleur dan in het tweede schap. Als je per schap de verf uit alle potten mengt zal de verf uit schap 1 lichter zijn dan de verf uit schap 2. En het lijkt me duidelijk  dat je nooit kunt beweren dat in schap 1 alleen witte of lichtgrijze verf stond of juist dat er in dit schap geen zwarte of donkergrijze verf heeft gestaan. Omgekeerd kun je over de potten verf  in schap 2 niet beweren dat er alleen zwarte of donkergrijze stond of dat er geen witte of lichtgrijze heeft gestaan. Kortgezegd zal niemand zeggen: “Mijn pot verf komt uit schap 1 en is daarom wit.”. Of: “Mijn pot verf komt uit schap 2, maar is desondanks toch wit.”.

En dat is nou precies wel wat een grote groep mensen wel steeds beweert met betrekking tot de gezondheidsvoordelen van moedermelk. Of met betrekking tot de gezondheidsnadelen van poedermelk. Maar de werkelijkheid is dat er kinderen zijn in beide groepen die veel ziek zijn en andere die juist zelden ziek zijn. En alles ertussenin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s