Langvoeden met kunstmelk

De lancering vorige week van de film Tiet Zat over moeders die hun kinderen lang borstvoeding geven heeft de gemoederen behoorlijk bezig gehouden. Met interesse heb ik op enkele nieuwssites een groot aantal reacties op deze film gelezen. Zoals natuurlijk te verwachten was waren de meningen behoorlijk verdeeld. Interessant om te zien vond ik dat de meningen van de tegenstanders onderling ook nogal uitleen liepen. Laat ik bijvoorbeeld eens inzoomen op de meningen over hoe lang normaal zou zijn dat een kind borstvoeding krijgt. Deze liepen uiteen van enkele maanden tot een jaar of twee. Kennelijk is ‘normaal’ toch niet zo normaal als er al zoveel verschillende meningen bestaan over wat normaal dan precies is in dit geval.

Geïntrigeerd ben ik toch eens een kijkje gaan nemen op de websites van de drie grote kunstvoedingsfabrikanten in Nederland. Hoelang vinden die dat het normaal is om een kind speciale melk te geven?

Te beginnen met Nutrilon (Nutricia). Deze heeft speciaal voor kinderen van 24 tot 36 maanden “Peuter Groeimelk 2+ kant en klaar”. De informatie die de fabrikant hierover geeft is als volgt:

Nutrilon Peuter Groeimelk 2+ bevat alle vitamines en mineralen die nodig zijn voor de groei

 • IMMUNOFORTIS® een gepatenteerde mix van prebiotische vezels
 • 28 belangrijke bouwstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling
 • vitamine D, 51% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
 • Extra ijzer, 85% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
 • minder eiwit en zout dan gewone melk

Leeftijd: 24-36 mnd

Aanbevolen menugang:    
ontbijt
middageten
voor het slapen

Bereiding: Kant-en-klaar

Inhoud: 1 liter

Nestlé heeft speciaal voor dezelfde groep kinderen “Dreumesmelk 3 kant-en-klaar”. Dit is de informatie op hun website over dit product:

 • Van 1 tot 3 jaar
 • De ideale overstap van gewone opvolgmelk nr 2 naar gewone melk
 • Te gebruiken in combinatie met een gevarieerde voeding
 • Met heerlijke vanille smaak
 • Geen suiker toegevoegd (bevat alleen van nature aanwezige suikers)
 • Prebiotische natuurlijke vezels: voor het bevorderen van een gezonde darmflora
 • Bevat ijzer, zink en selenium, voor extra bescherming
 • Kant en klaar en kan zowel koud als warm gebruikt worden
 • Verkrijgbaar in een hersluitbaar literpak met een handige schenkdop
 • Gunstige eiwitsamenstelling: goed afgestemd op de leeftijd van je kindje, belangrijk voor goede groei
 • Gunstige eiwitsamenstelling voor een lage nierbelasting
 • Voldoende vitamine D: bij gebruik van 300- 500 ml is het niet nodig om extra vitamine D bij te druppelen
 • Verrijkt met ijzer: goed voor de weerstand
 • Verpakt in 1 literpak

Als laatste heeft Friso voor deze groep kinderen “Peuter Groeimelk 2+”.  Zij schrijven het volgende op hun website:

Nu in de winkel, de vernieuwde Friso Peuter Groeimelk. In plaats van 1 variant voor peuters van 1 tot 3 jaar hebben we nu 2 varianten. Eén voor peuters vanaf 1 jaar en één voor peuters vanaf 2 jaar. Zo is de groeimelk nog beter afgestemd op de voedingsbehoefte van je peuter!

Friso Peuter Groeimelk 2+ is speciaal afgestemd op de voedingsbehoefte van peuters vanaf 2 jaar. Het bevat extra voedingsstoffen die peuters in die leeftijdsfase nodig hebben voor een optimale groei en ontwikkeling. Daarom bevat Friso Peuter Groeimelk 2+ extra ijzer, vitamine C en gezonde vetzuren.

Waarom nog geen koemelk?

Koemelk is gezond, maar van sommige voedingstoffen krijgt je peuter met koemelk niet voldoende binnen. Je peuter heeft extra behoefte aan o.a. ijzer, vitamine C en goede vetzuren zoals DHA & AA. De ingrediënten in Friso Peuter Groeimelk 2+ hebben de juiste balans voor kindjes vanaf 2 jaar.

Tip: Nieuw advies vitamine D

Het Voedingscentrum heeft het advies van het geven van vitamine D aangepast. Het advies is om alle kindjes van 0 tot 4 jaar altijd 10 microgram vitamine D te geven. Dus ook als je kindje meer dan 500 ml flesvoeding krijgt, is het advies om deze hoeveelheid vitamine D te geven.

Een aantal interessante zaken viel me op:

 • alledrie de fabrikanten maken wel de vergelijking van hun product met koemelk, maar niet met moedermelk, terwijl bijvoorbeeld Nutrilon notabene zegt dat hun producten ‘geïnspireerd door moedermelk’ zijn;
 • de aanbevolen menugang volgens Nutricia (ontbijt, middageten, voor het slapengaan) is precies zoals de meeste lang borstvoedende moeders hun kind rond die leeftijd nog borstvoeding geven (en niet zoals vele reageerders dachten alleen maar borstvoeding en geen bijvoeding);
 • alledrie claimen ze dat hun product goed tot perfect is afgestemd op de behoeftes van kinderen in de doelgroep. Maar is moedermelk dan niet helemaal perfect afgestemd op deze behoeftes?

Overigens zag ik ook ergens in een reactie op de film dat borstvoeding kennelijk niet perfect op het kind is afgestemd omdat je nog apart vitamine D moet geven naast de borstvoeding. Friso is de enige die op de website heeft vermeld dat het voedingscentrum het advies omtrent vitamine D heeft aangepast en nu ook kinderen die kunstvoeding krijgen aanvullend vitamine D behoren te krijgen. Maar dat terzijde.

Waar het om gaat is dat de kunstvoedingsfabrikanten kennelijk vinden dat een kind speciale melk behoort te krijgen tot drie jaar. Koemelk is volgens hen geen goed alternatief voor borstvoeding tot die leeftijd. Ik vraag me dan af waarom de eerder genoemde tegenstanders van ‘lang’ borstvoeden zo tegen zijn op borstvoeden na een paar maanden of na twee jaar. Waarom is het geven van borstvoeding aan een eenjarig kind niet normaal en het geven van kunstvoeding wel? Of aan een kind van twee of zelfs drie? Wat is er anders aan kunstmelk voor oudere kinderen dan moedermelk? Naar de redenen kan ik alleen maar gissen, maar ik heb wel zo mijn vermoedens dat het niet om de voedingswaarde van borstvoeding gaat. Sommigen zeggen bijvoorbeeld dat het niet natuurlijk is. Maar is het geven van speciale kunstmelk tot drie jaar dan wel natuurlijk? Of is het misschien gelieerd aan de mening die sommigen hebben dat het voeden aan de borst incestueus is? Is het om de borst an sich te doen en niet om de voeding? Sommigen stelden voor om de moedermelk te kolven en in een beker aan het kind te geven. Vinden ze dan dat borsten niet bedoeld zijn om te voeden, maar puur iets seksueels zijn? Maar waarom vinden ze dat dan niet voor de eerste maanden? Of zijn er andere redenen? Ik kan ze niet bedenken. Of het moet zijn dat ze vinden dat kinderen klein gehouden worden door ze aan de borst te laten drinken. Zullen we dan meteen alle fopspenen (waarom heet zo’n ding toch eigenlijk zo hè?) en (slaap)knuffels ook maar als niet normaal gaan beschouwen?

Wat mij betreft kunnen we het er dus allemaal over eens zijn dat speciale melk geven de eerste drie jaar normaal is. ‘Lang’ voeden an sich is dus niet vreemd. En of dat dan kunstmelk of moedermelk is doet er niet toe. Beide is het melk speciaal gemaakt voor de specifieke behoeftes van kinderen. Wat rest is de vraag wat dan wél de leeftijdsgrens is voor het stoppen met geven van die speciale kindervoeding. Een beetje zoeken op internet levert verschillende resultaten op. De natuurlijke speenleeftijd van mensen ligt ergens tussen de twee, drie of vier jaar tot een jaar of zes à zeven jaar. Erg uiteenlopende cijfers, maar iedereen lijkt het erover eens te zijn dat zes of zeven jaar helemaal geen vreemde leeftijd is om te spenen en dat jonger dan twee jaar juist niet gangbaar is. De drie jaar die de kunstvoedings-fabrikanten nu aanhouden is dus helemaal zo gek nog niet. En dat lijkt me weer een mooie reden om dan ook te accepteren dat er niets vreemds is aan het geven van moedermelk aan kinderen op die leeftijd. Hoeven we alleen nog maar te discussiëren over de vorm waarin de melk wordt aangeboden. Gegeven de discussie of ‘lang’ voeden natuurlijk is of niet lijkt het me zeer onnatuurlijk om de moedermelk eerst te kolven en dan in een beker aan te bieden. Zo kan moeder natuur het nooit bedoeld hebben toch? Gewoon met de borst geven dus, want daar zijn ze voor gemaakt. Of niet?

Het zal mij overigens niets verbazen als kunstvoedingsfabrikanten op termijn nieuwe melkproducten op de markt gaan brengen voor kinderen in de leeftijd van drie tot zeven jaar. 50 jaar geleden bestond er immers ook nog geen aparte melk voor kinderen tot drie jaar, dus er wordt heel wat ontwikkelt. Zullen we het tegen die tijd wel normaal vinden om een kind van zes kunstmatige kleutermelk te geven, maar niet om het borstvoeding te geven, zoals het nu gaat met kinderen van drie? De tijd zal het leren…

Advertenties

2 reacties op ‘Langvoeden met kunstmelk

 1. Karin schreef:

  Borstvoeding is vooral ook erg goedkoop. Zelfs aan gewone koemelk valt erg weinig te verdienen. Vandaar dat geen enkel middel geschuwd wordt om borstvoeding te bestrijden.
  Leuk verhaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s